Energiecertificaat: wat is het, waar kan ik het vragen en hoeveel kost het?

Het energiecertificaat is verplicht in nieuwe en oude gebouwen vanaf het moment dat ze door de eigenaars of makelaars op de markt worden gebracht voor verkoop of verhuur.
Het document moet worden overgelegd bij de ondertekening van de koop-/verkoop-, leasing- of huurovereenkomst, waarin de aanvankelijk meegedeelde informatie over de energieklasse waartoe het onroerend goed behoort, wordt bevestigd. Gebouwen die voor meer dan 25% van hun waarde aan ingrepen worden onderworpen, zijn eveneens verplicht het energiecertificaat aan te vragen.

Wat is het certificaat?

Het is een document dat de energie-efficiëntie van een woning beoordeelt op een schaal van A+ (zeer efficiënt) tot F (niet erg efficiënt), afgegeven door technici die zijn gemachtigd door het Agentschap voor Energie (ADENE).
Het bevat informatie over de kenmerken van het energieverbruik van airconditioning en warm water. Het geeft verbeteringsmaatregelen aan om het verbruik te verminderen, zoals het installeren van dubbele beglazing of het versterken van de isolatie, onder andere. Het document is 10 jaar geldig voor woongebouwen en kleine handels- en dienstengebouwen. 

Hoe moet ik solliciteren?

Zoek naar gekwalificeerde deskundigen in uw regio op www.adene.pt.
Vraag offertes van verschillende deskundigen, want de prijs kan variëren naargelang de technicus, het type woning en de locatie. Ga verder met de certificeringsaanvraag wanneer u de nodige documentatie hebt verzameld.
Na het onderzoek dat tijdens het bezoek aan de woning wordt uitgevoerd, maakt de deskundige de berekeningen die zullen worden ingevoerd in het systeem van Energiecertificering en Luchtkwaliteit in Gebouwen.

Hoeveel kost het?

De kosten voor de registratie en de afgifte van het certificaat voor een woning variëren van 28 euro (studio's en appartementen met één slaapkamer) tot 65 euro (appartementen met zes slaapkamers en meer), plus BTW. Voor bedrijfs- en dienstgebouwen variëren zij tussen 135 euro (vloeroppervlakte tot 250 m2) en 950 euro (meer dan 5000 m2), plus BTW. Daarbij komt nog de prijs van de door de deskundige aangerekende dienst, die niet vast is.

Welke documenten zijn nodig?

Kopieën van het grondplan, het stedelijk kadaster (af te drukken op het portaal van Financiën), het bewijs van inschrijving bij het conservatorium en het technisch dossier van het huis (of andere documenten met technische specificaties van de gebruikte materialen en airconditioningsystemen en warmwaterproductie).

D'Alma Portuguesa heeft verschillende partnerschappen, zodat u uw investering kunt doen met de maximale discretie, veiligheid en garantie. Wij hebben verschillende diensten tot uw beschikking, waaronder het verkrijgen van het energiecertificaat.


Belangrijk: Wie reclame maakt voor de verkoop of verhuur van een huis zonder energie-efficiëntiecertificaat, riskeert een boete tussen 250€ en 3740€ (2500€ tot 44 890€ voor bedrijfspanden).

(0)
+351 289 587 578
+351 966 488 775
info@aportuguesaimobiliaria.com
Onze website gebruikt cookies om uw bezoek te vergemakkelijken   Cookies policy