Hoe helpt domotica ons om thuis energie te besparen?

 

Energiebesparing is een probleem dat ons allemaal zou moeten aangaan en dat kan worden vermeden door het gebruik van domotica. Een hoog energieverbruik thuis is niet alleen een grote economische kostenpost, maar heeft ook een negatieve impact op het milieu door de CO2-uitstoot en alle vervuiling die het veroorzaakt.

Daarom is het belangrijk om op de hoogte te zijn van wat elke apparatuur of elk apparaat in ons huis verbruikt en de werking ervan te regelen. De enige manier om controle te krijgen over ons huis en alles wat erin zit, is door een thuissysteem te installeren.

 

Maar wat is domotica eigenlijk?

Domotica is een reeks intelligente technologieën die door mensen kunnen worden gebruikt om hun huizen te automatiseren. Het wordt gebruikt om de bediening van apparatuur, apparaten, faciliteiten en delen van het huis op afstand te bedienen via een apparaat met internet. Dit alles vergemakkelijkt de dagelijkse activiteiten van gebruikers in hun eigen huis en biedt zo comfort, veiligheid en zuinigheid.

Als we het hebben over domotica of smarthomes in energiebesparing, kunnen we dankzij het beheer dat we hebben op de apparaten in ons huis, de apparaten energiezuiniger maken, wat besparingen tussen 25% en 40% op de elektriciteitsrekening betekent, in vergelijking met een traditioneel huis.

Toepassingen waarbij domotica ons helpt meer energie te besparen

Hoewel het waar is dat alle delen van het huis tegenwoordig kunnen worden bestuurd door middel van domotica, zullen we de drie thuissystemen bespreken waar u meer energie kunt besparen:

 

  • Verlichting

Dankzij de domotica zijn intensiteitsregelaars in verband met lichtsensoren gecreëerd. Deze sensoren detecteren de hoeveelheid zonlicht die een signaal geeft aan het geïnstalleerde systeem en op deze manier wordt de intensiteit van de lampen automatisch geregeld. Dit betekent grote besparingen, omdat het licht thuis geschikt is voor uw behoeften, afhankelijk van het tijdstip van de dag, zonder dat u meer hoeft uit te geven dan u nodig hebt.

Domotica bespaart ook elektriciteit door de beweging van mensen te detecteren. Hiermee gaat het licht aan wanneer iemand een kamer binnenkomt en gaat het automatisch uit wanneer de ruimte leeg is.

Voor huizen waar huisdieren zijn, is het zelfs mogelijk om vanaf de smartphone het gewicht van het dier te regelen, zodat het systeem weet hoe het moet reageren op de behoeften van hetzelfde. Laten we niet vergeten dat, volgens studies, thuisverlichting goed is voor 25% van het elektriciteitsverbruik. Daarom zal een huis met een thuissysteem uw portemonnee enorm ten goede komen.

 

  • Airconditioning, een andere taak van de domotica

Een van de geweldige manieren om energie te besparen in ons huis is om voor de airconditioning te zorgen, efficiënt gebruik te maken van verwarming en airconditioning. Met de domotica kunt u de airco op afstand programmeren of beheren. Op die manier worden ze net zo lang aangesloten als nodig is voordat uw huis de ideale temperatuur heeft bereikt.

Bovendien wordt het gebruik van slimme thermostaten aanbevolen omdat ze het mogelijk maken om zich aan te passen aan de temperatuur terwijl er iemand thuis is, die op de ideale temperatuur blijft. Om dit te bereiken, moet u de barometers instellen volgens uw smaak. Bovendien helpen deze producten om slechts een paar kamers van het huis te acclimatiseren om meer te besparen.

 

  • Huishoudelijke apparaten

De apparaten die we in huis hebben, vertegenwoordigen 15% van de energierekening. Om deze reden is het belangrijk om meer controle over hen te hebben.

Er zijn apparaten die vanuit een applicatie kunnen worden geprogrammeerd en op deze manier alleen werken op het moment van de dag dat de prijs van elektriciteit goedkoper is. Bovendien kunnen deze apparaten in de "standby-modus" worden gezet, dat wil zeggen dat we de automatische ontkoppeling van niet-prioritaire apparaten kunnen plannen.

 

Wat heb ik nodig om domotica te implementeren?

Het wordt aanbevolen om specialisten in te huren bij het verbouwen van huizen, zodat ze de nodige producten kunnen aangeven volgens de behoeften van uw huis.

Het is belangrijk om te weten dat een slimme en geautomatiseerde woning werkt met het internet.  Daarom is het aan te raden om een goede en hoge internetsnelheid te hebben, zodat er geen fouten zijn.

Het advies is om met iets eenvoudigers te beginnen. De meeste mensen denken dat ze veel geld moeten uitgeven, maar de waarheid is dat je goedkopere technologische producten kunt kopen.

Enkele voorbeelden van deze apparaten zijn Alexa of Google, slimme elektrische extensies, lampen, onder anderen.

Domotica helpt ons de kwaliteit van leven te verbeteren omdat het huishoudelijk werk vergemakkelijkt, meer zorg draagt voor het milieu en veiligheid biedt voor degenen die in het huis wonen en veel controle hebben over de middelen.

De technologie gaat vooruit en we moeten er deel van uitmaken.

(0)
+351 289 587 578
+351 966 488 775
info@aportuguesaimobiliaria.com
Onze website gebruikt cookies om uw bezoek te vergemakkelijken   Cookies policy